top of page

Ιστορικό

Η ναυπηγική εταιρεία «Δ.Κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ & Α.Χ.ΤΣΟΡΤΑΝΙΔΗΣ» με αντικείμενο την εξ΄ υπαρχής  κατασκευή σύγχρονων χαλύβδινων πλοίων, ιδρύεται τον Δεκέμβριο του  1954 σε ενοικιασμένο χώρο στο Πέραμα. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα κατασκευάσει μια σειρά από φορτηγίδες που προορίζονται για λιμενικά έργα και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς κλίνει συμφωνία για τη ναυπήγηση ενός αλιευτικού πλοίου διεθνών προδιαγραφών. Πλοιοκτήτης είναι ο κ. Κ. Κρητικός και νηογνώμονας το Lloyds Register of Shipping, το πλοίο  αυτό είναι το πρώτο χαλύβδινο πλοίο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και θα καθελκυσθεί στις 22 Μαΐου του 1957. Το όνομά του είναι «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» και με την ολοκλήρωσή του η Ελλάδα εισέρχεται  στην «Εποχή του Χάλυβα» με επίκεντρο το Πέραμα. Τα επόμενα χρόνια και άλλοι θα επιλέξουν  το χάλυβα για τη ναυπήγηση πλοίων και έτσι το 1959 στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου χτίζονται ταυτόχρονα έξι (6) πλοία. Από το 1960 απέκτησε δικές του ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πάντα στο Πέραμα.

 

Στα 30 χρόνια λειτουργίας του το ναυπηγείο θα διαγράψει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία, καλύπτοντας ναυπηγήσεις πλοίων μικρού και μεσαίου μεγέθους διαφόρων τύπων και θα συνδέσει το όνομά του με την ποιότητα και τη συνέπια, ενώ η συνεργασία του με τους διάφορους νηογνώμονες όπως τους Lloyds R.S.   Germanisher Lloyd, Bureau Veritas, RINA, ABS και βέβαια τον Ελληνικό νηογνώμονα υπήρξε υποδειγματική. Ο Δημήτρης Αναστασιάδης ήταν ο μόνος, σύμφωνα με τις διηγήσεις του πρώτου έλληνα ελεγκτού του L.R.S. Κων. Φιλίππου, που επεδίωκε τον έλεγχο και την αυστηρότερη εφαρμογή των προδιαγραφών, και αυτό από την αρχή.

Εκτός των άλλων το ναυπηγείο διατηρούσε και μελετητικό τμήμα για πολλά χρόνια, έτσι θα γίνει ένα είδος σχολείου για ναυπηγούς και τεχνίτες που απασχόλησε κατά καιρούς. Υπήρξε κατά κύριο λόγο Ναυπηγοκατασκευαστικό με πολύ λίγες μετασκευές ευρείας κλίμακας.

 

Έχει ιδιαίτερη συμμετοχή στην ανανέωση της ακτοπλοΐας καθορίζοντας την γραμμή του Αργοσαρωνικού, μια γραμμή που έδινε τον τόνο στα συμβαίνοντα στην ακτοπλοΐα, για την οποία έκανε το Ε/Γ «ΚΑΜΕΛΙΑ», πρώτου νεότευκτου επιβατηγού το 1962, το Ο/Γ «ΕΛΛΑΣ» και το Ε/Γ «ΜΗΚΥΝΑΙ». Σταθμός υπήρξε για τα ελληνικά δεδομένα και η πρώτη εξαγωγή πλοίων στην Ιταλία το 1968-1969 με τα “TURRIST F/B PRIMO” και “TOURIST F/B SECONDO”  πράγμα που θα επαναληφθεί  το 1981 με δύο μικρά πετρελαιοφόρα για λογαριασμό της Νιγηρίας, που παραγγέλθηκαν μέσω αγγλικής εταιρείας. Τέλος συνεργάστηκε με το πολεμικό ναυτικό, με εξαιρετική επιτυχία, για λογαριασμό του οποίου κατασκεύασε δύο υδρογραφικά – ωκεανογραφικά, το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» 1975 και το «ΠΥΘΕΑΣ» 1983 και τρία ρυμουλκά το «ΗΡΑΚΛΗΣ», το «ΟΔΥΣΕΥΣ» και το «ΙΑΣΩΝ». Με το Υ/Γ-Ω/Γ «ΠΥΘΕΑΣ» κλίνει η 30χρονη παρουσία του στα ναυπηγικά δρώμενα της χώρας.

 

Να προστεθεί ακόμη ότι διάφορες εξελιγμένες τεχνολογικές εφαρμογές είδαν το φως για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο ναυπηγείο του οποίου η πορεία προκάλεσε το ενδιαφέρον αντίστοιχων φορέων της δυτικής Ευρώπης που διέκριναν σ’ αυτό τα χαρακτηριστικά μιας σοβαρής προσπάθειας ανελίξεως, επειδή συνειδητά έβαλε υψηλούς στόχους, έχοντας παράλληλα μια άλλη θέαση για τα ναυπηγικά πράγματα στο Πέραμα και στην Ελλάδα.

bottom of page